print deze pagina

retour | geulle – amsterdam

Joan Melchior van der Meij – architect. Pionier van de Amsterdamse School

Dankzij de vondst van grote delen van het archief van Joan Melchior van der Meij kon voor het eerst zijn leven en zijn werk in kaart gebracht worden. In het boek ‘Joan Melchior van der Meij – architect’ werpen architectuurhistoricus Michiel Kruidenier en vormgever Paul Smeets – aan de hand van talloze, nooit eerder gepubliceerde tekeningen, brieven en foto’s – nieuw licht op de Amsterdamse School en de rol van Van der Meij binnen de Nederlandse architectuurgeschiedenis. Het boek beschrijft niet alleen het turbulente leven van Van der Meij, vol roem en succes, rampspoed en financiële sores, maar bevat tevens een compleet overzicht van zijn werk.

Nai010 uitgevers, Rotterdam 2014
ISBN: 978-94-6208-157-4
272 pagina’s
Prijs: € 39,50


Joan. De Prix de Rome-reizen van een Amsterdamse School-architect 1907-1910

De architect Joan Melchior van der Meij is vooral bekend van Het Scheepvaarthuis uit 1911-1916, het eerste gebouw in de stijl van de Amsterdamse School. De nog jonge, onervaren architect kreeg de opdracht voor dit enorme kantoorgebouw met name omdat hij in 1906 de prestigieuze Prix-de-Rome had gewonnen. Deze prijs bestond onder andere uit een reisbeurs, die Van der Meij in staat stelde om vier jaar lang door Europa te trekken om oude en nieuwe bouwkunst te bestuderen.

Van der Meij legde zijn wederwaardigheden in Duitsland, Denemarken, Italië, Frankrijk en Engeland vast in tientallen brieven, kaarten en verslagen. Tevens maakte hij meer dan 200 tekeningen, schetsen en foto’s. Na ruim 100 jaar zijn deze documenten voor het eerst samengebracht in een uniek boek: een reisverslag, dat inzicht geeft in een veranderend Europa aan het begin van de twintigste eeuw; een bijzonder tijdsdocument met nooit eerder gepubliceerde foto’s en tekeningen van gebouwen, waarvan een aantal de roerige tijden van weleer niet heeft doorstaan.

Uitgeverij Vantilt, Nijmegen 2016
ISBN: 978-9-46004-297-3
224 pagina’s
Prijs: € 19,95