print deze pagina

retour | geulle – amsterdam

Restauratie Ventoseflat

Op woensdag 20 maart om 18:00 uur zal Wethouder Schreurs een tegeltableau op de gevel onthullen en daarmee de restauratie van de Ventoseflat in Eindhoven voltooid verklaren.

Om uw steun en betrokkenheid in het verleden of uw interesse in Joan Melchior van der Meij, bent u van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Een en ander vindt plaats vanuit het adres Mathildelaan 9, 5611 BD Eindhoven.

De Ventoseflat in het kort:

In de jaren 1928-1930 werd de voormalige sigarenfabriek van Van Gardinge omgebouwd tot woon-winkelcomplex door Gulden en Geldmaker in samenwerking met Joan Melchior van der Meij. De N.V. exploitatiemaatschappij Ventose was de naamgever van het complex.

Het gebouw raakte verwaarloosd en stond decennialang op de slooplijst van de gemeente Eindhoven. In 1995 wisten bewoners een stedenbouwkundig plan zonder de Ventoseflat tegen te houden. Haalbaarheid naar behoud werd onderzocht en mondde in 1996 uit in een tentoonstelling in museum Kempenland met medewerking van het Van der Meij archief van Paul Smeets.

Nieuwe ontwikkeling van het gebied startte pas in 2002 met de Ventoseflat als blok aan het been van de ontwikkelaars. Toen deze plannen volledig van tafel raakten, was het wethouder Schreurs die haar belofte aan de bewoners gestand deed en ondanks de economische omstandigheden een investeringscrediet wist te reserveren,vwaarmee in 2010 gestart werd aan de restauratie van dit monument.

Een tegeltableau van een tegelfirma die er in het verleden in huisde raakte beschadigd en werd vervangen door een ontwerp van bewoners waarmee nu op het gebouw haar naam te lezen staat met referenties naar de sigarenfabriek.

Met de onthulling van dit tableau wordt op 20 maart 2013 de restauratie voltooid verklaard.

Voor meer info zie deze website.

naar overzicht