print deze pagina

retour | geulle – amsterdam

Persbericht: Limburgse grondlegger Amsterdamse school uit vergetelheid

Boekpresentatie Geulse architect Joan Melchior van der Meij

Vijfenzestig jaar geleden overleed in Geulle architect Joan Melchior van der Meij (1878-1949), een van de drie grondleggers van de Amsterdamse School. Deze architectuurstroming uit het begin van de twintigste eeuw ontstond als tegenhanger van het sobere rationalisme. De expressionistische stijl is rijk aan ornamentiek, waarbij baksteen, dakpannen, smeedijzer en glas in lood op een nieuwe, decoratieve wijze werden toegepast. Lang was er weinig over Van der Meij bekend. Terwijl zijn collega’s Michel de Klerk en Piet Kramer wereldberoemd zijn geworden, is het leven en werk van Van der Meij altijd in de schaduw blijven staan. Daar komt nu verandering in. Binnenkort verschijnt het boek Joan Melchior van der Meij, architect. Pionier van de Amsterdamse School. Een nieuw standaardwerk over een van Nederlands belangrijkste architecten.

Het eerste exemplaar wordt op dinsdag 4 november 2014 in het door Van der Meij ontworpen Scheepvaarthuis in Amsterdam overhandigd aan burgemeester Eberhard van der Laan. Op vrijdagavond 7 november wordt het boek in Limburg gepresenteerd, de provincie waar een groot deel van het leven van Van der Meij zich afspeelde. Deze presentatie vindt plaats bij Bureau Europa te Maastricht.

De auteurs, architectuurhistoricus Michiel Kruidenier (Nijmegen) en vormgever Paul Smeets (Banholt-Geulle), werpen in het boek nieuw licht op de rol van Van der Meij binnen de Nederlandse – en internationale architectuurgeschiedenis. Ze beschrijven niet alleen het leven van Van der Meij, vol roem en succes (winnaar Prix de Rome 1906-1910), rampspoed en financiële sores, maar bevat tevens een compleet overzicht van zijn werk. In 1910 kocht Van der Meij een zestiende-eeuwse vakwerkboerderij in Geulle die hij ombouwde tot zijn atelierwoning. Tot zijn dood woonde hij hier met zijn vrouw Sara. Samen betekenden ze veel voor het dorp en het dorp betekende veel voor hun.

In 2011 werd in de voormalige woning van Van der Meij in Geulle de inventarisatie van zijn verloren gewaande archief gepresenteerd aan pers en betrokkenen. Deze inventarisatie, die de basis vormde voor het boek, werd uitgevoerd door Werkgroep Architect Van der Meij met steun van het Huis voor de Kunsten Limburg. De talrijke, nooit eerder gepubliceerde tekeningen, brieven en foto’s nemen een prominente plek in binnen het boek Joan Melchior van der Meij, architect. Pionier van de Amsterdamse School.

Boekpresentatie Maastricht
Tijdens de boekpresentatie op vrijdag 7 november om 20.00 uur bij Bureau Europa houden auteurs Michiel Kruidenier en Paul Smeets een korte uiteenzetting en kan het boek tegen gereduceerd tarief (35 euro i.p.v. 39,50 euro) aangeschaft worden. Iedereen is van harte welkom bij de feestelijke presentatie. Wel graag vóór 5 november aanmelden via info@bureau-europa.nl.

Locatie: Bureau Europa, Boschstraat 9, 6211 AS Maastricht
Toegang: gratis

Het boek is te koop bij de reguliere boekhandels, bij Bureau Europa en via www.nai010.com/vandermeij.

Joan Melchior van der Meij, architect. Pionier van de Amsterdamse School
ISBN 978-94-6208-157-4
Nederlands | hardcover | 24 × 28 cm | 272 pag. | geïllustreerd (160 kleur en zw/w)
Auteurs: Michiel Kruidenier en Paul Smeets
Vormgeving: bureau paul smeets bno
Uitgever: nai010 Uitgevers
Verkoopprijs: 39,50 euro
Deze uitgave is mede mogelijk gemaakt met steun van:
Paul Smeets, Banholt-Geulle
Huis voor de Kunsten Limburg
Grand Hotel Amrâth Amsterdam
Amsterdams Fonds voor de Kunst
Gemeente Meerssen
Prins Bernhard Cultuurfonds
Stichting Dr. P.G.J.M. Janssens, Maastricht
Mw. mr. E.H.M. Brans, advocaat
Stichting Multimediale Cultuur, Amsterdam
Onderlinge Waarborg Maatschappij, Woerden

Download het volledige persbericht

naar overzicht