print deze pagina

retour | geulle – amsterdam

'de architect en mevrouw van der Meij' lezing en tentoonstelling een succes

De organisatie van het Cultuurevenement ‘Meerssen in de ban van… ‘, was prettig verrast over de geslaagde lezing en tentoonstelling. De drijvende kracht achter dit evenement, Jacques Giesen, sprak zelfs de woorden geweldig, mooi, prachtig.

Stoelen moesten worden bijgeplaatst. Het verhaal van de beide sprekers, ondersteunt met beelden, gaf veel mensen een goed gevoel.

Men hoorde totaal nieuwe feiten. De Geullenaar werd trotser op zijn dorp. Dat dit unieke echtpaar in hun midden heeft gewoond, hadden ze nooit gedacht. De architectuurkenner kreeg een frisse andere kijk op het expressionisme in de architectuur. De Amsterdamse School met andere ogen gezien. Michiel Kruidenier begon de lezing met Van der Meij en zijn relevantie voor de nationale architectuur en Paul Smeets plaatste het echtpaar met hun stadse en wereldse allures in de samenleving van het Limburgse dorp. Na de lezing werd de mooie intieme tentoonstelling over meneer en mevrouw van der Meij geopend. Tastbare elementen van een kunstzinnig leven, tijdens de begin jaren van de 20ste eeuw, werden zichtbaar. ‘Wat jammer dat dit maar twee dagen duurt’, was de meest gehoorde uitspraak.

Door de ondersteuning van het Huis voor de Kunsten Limburg en door de inspanning van vele vrijwilligers kunnen we spreken van een geslaagd, monumentaal september weekend.

naar overzicht